Celostno svetovanje

Osebno svetovanje pri zastavljanju in doseganju ciljev
celostno-svetovanje-gk

Svetovanje v obliki udejanjanja vzajemnega odnosa. Analitičen premislek tudi o želenih, ne le zastavljenih osebnih ali poslovnih ciljih posameznice/ka. Skrbna izbira naprednih orodjih za pomoč pri doseganju ciljev. Opredelitev optimalnih potrebnih aktivnosti. Ki vse izhajajo iz temeljne predpostavke, da je »umetnost doseganja sreče (je) v uresničevanju ciljev, vendar ne na račun drugih in njihove sreče. Umetnost zmage je v tem, da lahko uresničujemo cilje, ne da bi pri tem izkoriščali druge kot stopnice, ne da bi se vzpenjali na glave šibkejših, ne da bi teptali tiste, ki nam na videz preprečujejo napredovanje po poti, temveč povsem drugače, in to z vsem srcem in vso močjo.« Avtor Jorge Angel Livraga Rizzi, 1990, iniciator mednarodnega filozofskega in kulturnega gibanja Nova Akropola.

Razmislek o značilnostih prihajajoče nove dobe. Opredelitev temeljnih načel za potrebne spremembe v družbi, ki smo jim priča. Ne glede na naša osebna stališča naša družba ne bo nikoli več takšna, kakršna je bila. In to je objektivno dobro. Kajti družba, ki smo jo pasivno prepustili kolektivnemu razkrajanju, ni bila prav nič posebno dobra. V ničemer ni odpravila niti osnovnih družbenih nesorazmerij, kot na primer revščine in lakote. Da o nasilju oz. ubijanju in vojnah niti ne govorimo. Glavni razlog za to je prevlada razvojnega vodila maksimiranje dobičkov. Ne pa ustvarjanje blaginje za vse. Takšna družba sedaj doživlja razkroj, ki ga že vsi občutimo. A se takšno početje kljub temu ne neha, saj se en za drugim izvajajo še novi uničevalski scenariji.

Na srečo pa se zaradi skokovitega porasta kolektivne zavesti ljudi takšne pogubne nerazvojne igre več ne odvijajo tako zlahka. Ljudje imamo namreč vedno izbiro, na srečo nam je vedno na voljo tudi drugačna, prosta pot, na kateri si lahko našo prihodnost zastavimo tako, kot si želimo živeti. Mi. Ti. Jaz. In nihče drug namesto nas. Torej ne gre drugače, kot s spremembo samega sebe. Še zmeraj namreč velja: »Spremeni sebe in spremenila se bo Slovenija«.