Strah pred ali strah za

Strah je (tudi v poslovnem svetu) relativno pogost pojav, ki nas vodi v sprejemanje odločitev, da se za nekaj odločimo, da ne bi slednje pomenilo tega ali onega, česar nas je »strah«. Čemur bi se želeli izogniti. Kar bi nas ali naše delovanje izkazalo ali umestilo v prostor ali čas, v katerem menimo, da se sodimo.

Prepogosto pozabljamo na osnovo zakonitost življenja, da ima namreč vsaka akcija svojo reakcijo. Slednja še kako velja (tudi) v poslovnem svetu, kjer je do nedavnega veljala klasična ameriška doktrina izčrpavanja, brezvestnosti, zmage najmočnejših in podobnih nesmislov. Dokler se niso izkazovale posledice tovrstnih ravnanj najprej na našem okolju in kasneje v družbi, celo tako daleč, da bi nas razbesnjeni neoliberalizem sedaj želel razlastiti, razčlovečiti in čipirati vse z namenom njihovih (novih) dobičkov.

Vsaka akcija ima svojo reakcijo (tudi v poslovnem svetu) pomeni, da bežanje pred strahom strahu ne razreši. Da se bo tisto, čemur bi se iz takšnih ali drugačnih razlogov želeli izogniti, realiziralo slej ko prej in to v okoliščinah, ki bi nam utegnile biti (še) manj sprejemljive.

Odločitve torej sprejemajmo na osnovi tehtnega razmisleka. Je to kar delam dobro za vse, ne zgolj zame ali peščico? So moji nameni čisti in ne pridobivanje premoženjsko/poslovnih koristi na račun nekoga ali nečesa? So naši projekti sonaravni, upoštevamo vplive na naravo? In kaj (do)prinašamo družbi oziroma naši lokalni življenjksi skupnosti? Nas opolnomočujemo? Ali zgolj finančno izčrpavamo? Pomagamo k skupni rasti in razvoju, preživetju in blagostanju?

Strah je v pravilnem razmisleku nepotreben tujek. Če se nekaj ima za zgoditi, se bo. Kar je na nas je temeljni razmislek. In udejanjanje moralne poslovnosti za holistično družbo po principu dobro za vse.

Delite naprej ...
Gregor Kos
Gregor Kos
Objave: 11